sustainable measure hero image

Lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp verwarmt en verkoeld je woning. Het is vooral een slimme keuze wanneer je een kleine en goed geïsoleerde woning hebt.

Het verwarmen van je huis kan op verschillende manieren: met een cv-ketel, stadsverwarming, warmtepomp of elektrisch. Wanneer je jouw gasverbruik omlaag wilt brengen is een warmtepomp een interessante keuze. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. In dit artikel krijg je meer inzicht in de werking én de voor- en nadelen van de lucht-lucht warmtepomp.    


Wat is een lucht-lucht warmtepomp?  

Een lucht-lucht warmtepomp zorgt voor de koeling en verwarming van je woning. Het maakt gebruik van de al aanwezige warmte om extra warmte op te wekken. Een lucht-lucht warmtepomp staat ook wel bekend als een airconditioner. Een belangrijk verschil is dat de lucht-lucht warmtepomp naast het verkoelen van je woning, ook zorgt voor het verwarmen van je woning.   

Lucht-lucht warmtepomp is geen ventilatiewarmtepomp 

Een lucht-lucht warmtepomp moet niet verward worden met een ventilatiewarmtepomp. Voor de ventilatiewarmtepomp heb je een mechanisch ventilatiesysteem nodig. De warmte uit de ventilatielucht wordt gebruikt om de woning te verwarmen. De ventilatiewarmtepomp komt in plaats van de ventilatie box. Lees hier meer over de ventilatiewarmtepomp.   


Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?   

De lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt de energie van deze warmte om warme of koude lucht de woning in te blazen. De lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een buitenunit met ventilator en één of meerde binnen-units.  De lucht-lucht warmtepomp maakt altijd gebruik van stroom en is een goede stap richting fossielvrij/aardgasvrij wonen.  

Het koelt en verwarmt de woning  

De ventilator onttrekt energie uit de buitenlucht met een ventilator. Dit wordt omgezet in warmte met behulp van een compressor en koelstof. De energie uit de lucht wordt gebruikt om de moleculaire structuur van de koelstof te veranderen: van vloeistof naar damp of van damp naar vloeistof.  Dit wordt continu herhaald waardoor je een soort kringloop hebt. Er wordt gebruik gemaakt van een verdamper, condensor, compressor en een vernauwing of expansieventiel.  

Om de koelstof van vloeistof in damp te veranderen, wordt er warmte opgenomen. Dit gebeurt in de verdamper. De koude lucht wordt vervolgens via de binnen-unit de woning ingeblazen. Wanneer de koelstof van damp in vloeistof verandert, wordt er warmte afgegeven en wordt de woning verwarmd. Dit gebeurt in de condensor. De warme lucht wordt via de binnen-unit de woning ingeblazen.   


De installatie van de lucht-lucht warmtepomp  

De installatie van de lucht-lucht warmtepomp is makkelijk en snel gerealiseerd. In de meeste gevallen zijn de installateurs binnen een paar uur klaar.   

Plaatsing van de buiten-unit  

De buitenunit van de lucht-lucht warmtepomp kun je op verschillende plekken plaatsen.  

  • Op de grond  

  • Aan de buitenmuur  

  • Op een plat dak  

Houdt er met de plaatsing van de buitenunit rekening mee dat de buitenunit geluid maakt wanneer deze aanstaat. Plaats de buitenunit dus tactisch zodat jij, of je buren, hier geen last van hebben.    

Een of meerdere binnen-units in je woning  

Om de warme of koude lucht je woning in te blazen, heb je een binnen-unit nodig. Deze binnen-unit plaats je in de ruimte die je verwarmd en/of gekoeld wilt hebben. Je hebt verschillende soorten binnen-units: plafondunits, wandunits of kanaalunits. Deze binnen-units zorgen voor de verwarming en verkoeling van één ruimte. Heb je meerdere ruimtes die gekoeld en/of verwarmd moeten worden, dan heb je meerdere binnen-units nodig.   

Lucht-lucht warmtepomp en je (centrale) verwarming  

De lucht-lucht warmtepomp maakt gebruik van de binnen-units om de woning te verwarmen. Het is niet mogelijk om de lucht-lucht warmtepomp aan te sluiten op je radiatoren of vloerverwarming. Wanneer er al radiatoren of vloerverwarming in de woning aanwezig zijn is een lucht-water warmtepomp waarschijnlijk een betere optie.   


Wanneer kies je voor de lucht-lucht warmtepomp?  

Niet iedere woning is even geschikt voor een lucht-lucht warmtepomp. Je woning moet goed geïsoleerd zijn. Daardoor gaat er minder warmte verloren en is er minder warmte nodig om het huis comfortabel warm te krijgen. Hieronder een aantal situaties waarin een lucht-lucht warmtepomp een goed idee kan zijn:  

  1. Ter vervanging van je elektrische verwarming. Wanneer je een elektrische verwarming hebt kan het verbruik al snel hoog uitvallen. Een lucht-lucht warmtepomp verbruikt minder energie.   

  2. Wanneer er geen centraal verwarmingssysteem aanwezig is, kun je kiezen voor de lucht-lucht warmtepomp in plaats van de cv-ketel. Om meerdere ruimtes te verwarmen heb je meerdere binnen-units nodig. De temperatuur regel je in iedere kamer apart. Goed om te weten, je kunt niet tegelijk koelen en verwarmen.   

  3. Wanneer je een kleine en goed geïsoleerde woning hebt, kan de lucht-lucht warmtepomp een heel goed idee zijn. Je hebt niet veel binnen-units nodig en je verliest weinig warmte.   

  4. Wanneer je je woning ook wilt koelen. Zo heb je maar één systeem nodig om te koelen en te verwarmen. Daarnaast is het een van de energiezuinigste methode om de woning te koelen.   


Voor- en nadelen van de lucht-lucht warmtepomp  

De lucht-lucht warmtepomp heeft zowel zijn voor- als nadelen.   

Voordelen van de lucht-lucht warmtepomp  

  • Stuk goedkoper dan andere warmtepompen. Vooral wanneer je weinig binnen-units nodig hebt. Hoe meer binnen-units je nodig hebt, hoe duurder het wordt.   

  • De installatie is niet ingewikkeld en er zijn geen beperkingen. Vaak is de installatie binnen een paar uur gedaan.   

  • Naast dat de lucht-lucht warmtepomp de woning verwarmd, kan het de woning ook actief koelen. Het is tegelijkertijd dus een airco. Dit geeft je veel flexibiliteit.     

  • Het werkt snel.   

  • Je verwarmt de woning gasvrij en is daarmee duurzamer dan een cv-ketel.   

Nadelen van de lucht-lucht warmtepomp  

  • Laag rendement bij koud weer, de lucht-lucht warmtepomp werkt dan minder efficiënt. Het kan daardoor zo zijn dat je moet bij-verwarmen.   

  • Niet te combineren met bestaande radiatoren of vloerverwarming. De woning wordt verwarmd door de warme lucht die naar binnen wordt geblazen via de binnen-unit.  

  • Niet zo geschikt voor grote woningen maar meer voor individuele ruimtes of kleine appartementen. In een grotere woning is een lucht-water warmtepomp waarschijnlijk een betere optie.   

  • Het verwarmt je tapwater niet.  


De prijs van de lucht-lucht warmtepomp 

De prijs van de lucht-lucht warmtepomp ligt een stuk lager dan van andere warmtepompen. Het begint bij een prijs van € 2.500. Dit kan flink oplopen wanneer je meerdere binnen-units nodig hebt. Een nadeel in vergelijking met andere type warmtepompen is dat er geen ISDE-subsidie beschikbaar is voor deze warmtepomp. Check of er in je gemeente misschien wel andere subsidie beschikbaar is.

Geïnteresseerd in een lucht-lucht warmtepomp? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Plan je gratis adviesgesprek

Bereken snel wat jij kunt besparen met een lucht-lucht warmtepomp en andere energiebesparende maatregelen.

Doe de woningcheck

Gerelateerde duurzame oplossingen