Veelgestelde vragen

Powerly

Powerly helpt je bij het maken van de slimste duurzame keuzes voor jouw woningdoor het geven van onafhankelijk advies. Wij maken het verduurzamen van je woning eenvoudig en geven eerlijk advies over demogelijkheden in jouw situatie met jouw wensen. 

Het Klimaatakkoord is ondertekenden dat betekent dat de CO2-uitstoot in Nederland flink omlaag moet. Dit bereik je onder meer door woningen te verduurzamen. Een heel goed idee, vinden wij, maar hoe weet je als woningeigenaar waar je moet beginnen en welke keuzes voor jou het beste zijn? Daar willen we bij helpen! En zo gezegd zo gedaan, Powerly is ontstaan. Wij helpen je keuzes maken die goed zijn voor het klimaat, maar vooral voor jou. Onafhankelijk en eerlijk advies, hulp gedurende het hele processen de keuze uit één of meerdere energiebesparende maatregelen. Samen kijken we naar de mogelijkheden om energie én dus geld te besparen in jouw situatie. Zo maken we verduurzamen eenvoudig. 

Powerly is gestart als initiatief binnen Nationale-Nederlanden. Nationale-Nederlanden helpt haar klanten met de meest belangrijke zaken in het leven. En klimaatverandering is er daar een van. Vanuit daar is de vraag ontstaan: hoe kan Nationale-Nederlanden mensen helpen om klimaatverandering tegen te gaan? En toen ontstond Powerly. Met Powerly helpen we mensen energie te besparen door hun woning te verduurzamen en dat zorgt voor een lagere CO2-uitstoot. Powerly opereert onafhankelijk van Nationale-Nederlanden. Dat wil zeggen dat Powerly niet gebonden is aan producten die Nationale-Nederlanden verkoopt. Powerly is een handelsnaam van Nationale-Nederlanden Bank N.V.

Stap 1: Doe de online woningcheck - Gratis
Vul in de woningcheck gegevens in over je woning en woonsituatie. Onze software berekent welke duurzame mogelijkheden bij jouw huis passen, en geeft (globaal) inzicht in de kosten, maandelijkse kostenbesparing, CO2 besparing en terugverdientijd. Dit is een algemene indicatie en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. 

Stap 2: Gratis telefonisch adviesgesprek (15 min) - Gratis
Daarna plan je een gratis adviesgesprek in met een van onze energie-adviseurs. In dit telefoongesprek bespreken we welke maatregelen geschikt zijn (en welke niet), bepalen we de beste volgorde en analyseren we de plaatsingsmogelijkheden. Mocht je specifieke vragen hebben, dan kunnen we die ook beantwoorden. Dit gesprek duurt ongeveer 15 minuten.  


Stap 3: Uitgebreid advies en digitale woningopname door bouwkundig expert (incl. persoonlijk verduurzamingsplan) - €249 eenmalig 

Voor wie serieus overweegt te verduurzamen, bieden we ook maatwerk advies. Hierbij krijg je advies van een bouwkundig expert. Samen doorlopen jullie de hele woning (telefonisch of via video bellen), om een totaal beeld van je woning te krijgen en te kijken welke maatregelen daadwerkelijk mogelijk zijn.  

We bieden inzicht in investerings- en besparingsmogelijkheden, maken een besparingsplan en (indien gewenst) een legplan voor zonnepanelen. Verder berekenen we welke subsidies je kunt aanvragen (en helpen je daar ook bij). Kortom: we helpen je bij het maken van de beste keuzes voor jouw specifieke situatie.  
 
Stap 4: Ontvang vrijblijvende scherpe offerte(s) van onze betrouwbare partners - Inbegrepen in prijs

Nu we tijdens het uitgebreid advies de beste maatregelen bepaald hebben, kunnen we offertes voor je aanvragen bij onze zorgvuldig geselecteerde aanbieders.  Ons netwerk bestaat uit gecertificeerde en erkende installateurs met de beste prijs-kwaliteit verhouding en tevreden klanten.   


Op basis van de gekozen maatregel(en) selecteren we samen de juiste aanbieder en vragen de offerte(s) op.  
Dit is geheel vrijblijvend en je zit nergens aan vast.  Daarnaast helpen we je de offerte(s) te begrijpen en vergelijken. Mocht je al offertes van andere aanbieders hebben, kunnen we die uiteraard ook meenemen in onze analyse.  
 
Stap 5: Begeleiding en ondersteuning voor, tijdens en na de installatie - Inbegrepen in prijs

Wanneer je akkoord gaat met de offerte(s) of de indicatie zorgen wij ervoor dat de aanbieder contact met je op neemt. Samen plannen jullie en moment voor de schouw en/of installatie. Verder ontvang je ondersteuning & begeleiding tijdens het hele installatie-traject. Zo bemiddelen wij bijvoorbeeld als zich een onverhoopt conflict voordoet bij de installatie. Zo hoef jij je nergens meer zorgen over te maken. 
 
Stap 6: Tijd om te genieten van je duurzame woning! 

Gefeliciteerd! Alles is geïnstalleerd, je woning is comfortabeler en je energierekening lager. Tijd om te genieten!

Je kunt gratis gebruik maken van onze online woningcheck en een eerste adviesgesprek. We vinden het belangrijk dat je een goed inzicht hebt in je mogelijkheden, besparing en kosten voordat je betaalt. Voor het uitgebreide advies door een bouwkundig expert en het ontvangen van scherpe vrijblijvende offertes van speciaal door ons geselecteerde betrouwbare partners, betaal je eenmalig € 249. Dit is inclusief begeleiding en advies tijdens het hele verduurzamingstraject en daarna. (zie wat krijg ik voor de € 249 die ik betaal?)  

Verder ontvangen wij van de installateurs een vergoeding voor de maatregelen die zij bij jou installeren. Dit is een vergoeding die de installateurs aan ons betalen voor het werk wat wij voor hen uit handen nemen en is niet meer dan 5%. Deze vergoeding staat los van het bedrag dat jij aan de installateurs betaalt voor de maatregelen. Omdat wij verkoopvolumes kunnen bieden aan onze installateurs, ontvang jij de scherpste prijzen.  

Dit gratis adviesgesprek duurt ongeveer 15 minuten. Aan de hand van de door jouw ingevulde woongegevens, krijg je: 

 • Inzicht en uitleg over je mogelijkheden 

 • Inzicht in je stappenplan aan de hand van de trias energetica 

 • Indicatie van de kosten 

 • Eerste analyse van de plaatsingsmogelijkheden  

 • Inzicht in doorlooptijd installatieproces  

 • Uitleg over beschikbare subsidies 

Powerly is niet gebonden aan specifieke installateurs of partijen en heeft geen voorkeur voor een bepaald merk of fabrikant. Iedere situatie is uniek en dat betekent dat een specifiek type zonnepaneel of warmtepomp voor jou de beste keuze kan zijn maar voor iemand anders niet. Daarom kijken we per situatie wat het best past. Onafhankelijkheid is daarbij onmisbaar.

Je krijgt uitgebreid advies, zo vaak je wil, van een bouwkundig expert. Daarnaast vragen we scherpe vrijblijvende offerte(s) voor je op en krijg je persoonlijke begeleiding en advies gedurende het hele verduurzamingstraject. 

 • Uitgebreide digitale woningopname  

 • Persoonlijk verduurzamings- en besparingsplan  

 • Maken van een legplan (voor zonnepanelen)  

 • Scherpe vrijblijvende offertes van betrouwbare partners. Deze partners zijn speciaal geselecteerd op basis van hun kwaliteit, garantie en klantervaringen.  

 • Hulp bij het analyseren van offertes 

 • Berekenen van je subsidie(s)  

 • Hulp bij de subsidieaanvraag 

 • Coördinatie van installaties 

 • Begeleiding en advies tijdens het hele traject 

 • Videobellen (alleen als je dit wilt)

Nee je zit nergens aan vast. De offertes die we voor je opvragen zijn vrijblijvend.  

Powerly werkt samen met installatiebedrijven die hoogwaardige kwaliteit leveren voor een goede prijs. Deze bedrijven hebben veel ervaring in het installeren van energiebesparende maatregelen.

Algemeen

Ook als je een huurwoning hebt kun je verduurzamen. Voor sommige mogelijkheden heb je je huurbaas nodig, sommigen kun je zelf doen. Voor het laten installeren van grote maatregelen zoals dakisolatie, zonnepanelen of een zonneboiler heb je je huurbaas nodig. Ga het gesprek aan, de woning wordt immers meer waard wat gunstig is voor je huurbaas en jij gaat besparen op je energierekening. Een win-win situatie! Andere zaken die je zelf direct kunt doen zijn bijvoorbeeld het plakken van radiatorfolie achter de radiatoren, het ophangen van gordijnen, een waterbesparende douchekop aanschaffen en het vervangen van alle lampendoorledlampen. 

Ja dat kan zeker. Voor sommige maatregelen heb je akkoord en de samenwerking nodig van de VVE, sommigen kun je zelf doen. Kijk hierbij goed welk gedeelte van de woning onder de VVE valt en wat niet. Zo kun je bijvoorbeeld je glas vervangen door HR++ of triple glas.
Samen met je VVE is het slim om te kijken naar de mogelijkheden voor verduurzaming. Er zijn namelijk interessante subsidies en regelingen beschikbaar voor VVE's. Lees meer op de site van het RVO.

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om energie te besparen. Van het vervangen van je lampen door ledlampen of het plakken van radiatorfolie tot het installeren van een warmtepomp of zonnepanelen. Hier vind je een overzicht van de ‘grotere’ energiebesparende mogelijkheden en hier lees je meer over snelle energie bespaartips. 

Met de woningcheck geven we op basis van de openbare gegevens over je woning en de door jou ingevulde informatie een eerste indicatie van je mogelijkheden. Op basis van het energielabel en type woning kun je bijvoorbeeld afleiden of de isolatie van de woning matig of goed is. We maken hierbij gebruik van berekeningen van onze partner AltumAI. Omdat elke situatie uniek is, bespreekt onze energie-expert tijdens een gratis adviesgesprek samen met jou je unieke situatie en wensen. Zo krijg je daadwerkelijk een betrouwbaar inzicht in je mogelijkheden.  

Ja zeker! Lees hier meer over de subsidiemogelijkheden.

In eerste instantie niet. Onze energie-expert bespreekt samen met jou de mogelijkheden van je woning op afstand. Soms wordt er aan je gevraagd om een foto aan te leveren of wat extra informatie op te sturen. Op basis van het telefonisch gesprek en de eventueel extra aangeleverde informatie heeft de energie-expert een goed beeld over je mogelijkheden en kunnen er offertes worden opgevraagd bij verschillende installateurs. Wanneer je akkoord gaat met een van de offertes komt de installateur bij je langs om te kijken of er geen afwijkingen zijn. Mocht de expert toch iets over het hoofd hebben gezien en komen er onvoorziene kosten bij dan past de installateur dit aan op de offerte. Aan jou dan opnieuw de keuze om akkoord te gaan of niet. 

Dit is de laatste controle die de installateur komt doen voor de installatie. De installateur bekijkt of het bouwtechnisch mogelijk is. Mochten er onvoorziene zaken naar voren komen dan bespreekt de installateur samen met jou de mogelijkheden.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten de energie van de zon om in stroom. Naast zonnepanelen zijn een omvormer, montagesysteem en bekabeling nodig. De zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die aan elkaar geschakeld zijn. De zonnecellen vangen het daglicht op en zetten dit om naar gelijkstroom. Gelijkstroom kan niet direct worden gebruikt in de woning en moet worden omgevormd. Via een elektriciteitskabel komt deze gelijkstroom uit bij de omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom waar de meeste apparaten op draaien. 

Dit is afhankelijk van het vermogen van je zonnepaneel, de ligging van de panelen en het type omvormer. Tijdens het adviesgesprek met de expert worden al deze factoren meegenomen om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw verbruik. Gemiddeld produceren 10 zonnepanelen ongeveer 2.900 kWh per jaar. (Bron: Milieu Centraal, ligging op het zuiden met een hoek van 30-45 graden.)

De expert kijkt samen met jou of je dak geschikt is. Er wordt gekeken naar een aantal factoren: 

 1. De ligging (noorden, zuiden, oosten of westen) 

 2. De helling van het dak 

 3. Het materiaal van het dak 

 4. De leeftijd van het dak 

 5. Aanwezigheid van schaduw 

Dit is afhankelijk van je energieverbruik en hoeveel zonnepanelen er op je dak geplaatst kunnen worden. 

De precieze grootte van een zonnepaneel is afhankelijk van het type zonnepaneel. De meeste zonnepanelen hebben een afmeting van +/- 1700 x 1000 x 35 mm.

Zonnepanelen kun je ook plaatsen op een plat dak. De zonnepanelen nemen meer ruimte in op een plat dak omdat de panelen onder een bepaalde hellingshoek op het dak worden geplaatst voor het beste rendement. Doordat het paneel schuin staat veroorzaakt die een schaduw waardoor je de zonnepanelen niet direct tegen elkaar aanlegt.  Daarnaast moet er goed worden onderzocht of de constructie van het dak stevig genoeg is.

Een dak gelegen op het zuiden levert het meeste op. Maar ook een dak op het oosten of westen is prima geschikt voor zonnepanelen. Het voordeel, wanneer je een schuin dak hebt, is dat je vaak twee kanten van het dak hebt. Ligt de ene kant op het noorden dan ligt de andere kant op het zuiden. Zo heb je, bijna, altijd een geschikte plek voor zonnepanelen. Bij een plat dak is de ligging minder belangrijk. Je kunt de zonnepanelen dan zelf in de goede richting leggen. 

De kosten voor zonnepanelen hangen af van het type zonnepanelen, de soort omvormer en of je de zonnepanelen parallel of serie schakelt. Over het algemeen geldt: hoe meer zonnepanelen je neemt hoe goedkoper de prijs per zonnepaneel. Dit komt doordat je de installatiekosten deelt door meer panelen. Om je een indicatie te geven van de kosten: voor 10 zonnepanelen met een omvormer inclusief installatie en BTW betaal je gemiddeld € 5.000.Vraag een vrijblijvende offerte aan voor kosten in jouw situatie.

Je kunt de btw terugvragen die je hebt betaald voor de zonnepanelen en voor de installatie van de zonnepanelen. Dit doe je bij de belastingdienst. Je moet je zelf laten registreren als zelfstandig ondernemer. 

De terugverdientijd van je zonnepanelen is afhankelijk van de kosten en het rendement van de zonnepanelen. Bij een gemiddelde prijs van € 5000 voor 10 zonnepanelen, een omvormer en installatie is degemiddeldeterugverdientijd7jaar. Er is hierbij uitgegaan van een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van € 250 over een periode van 25 jaar rekening houdend met de afbouwende salderingsregeling. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een betere indicatie.

De hoeveelheid stroom die je opwekt met je zonnepanelen wordt verrekend met de stroom die je hebt verbruikt op een ander moment. Dit is salderen. Heb je aan het eind van het jaar meer stroom opgewekt dan je hebt verbruikt? Dan krijg je hier een terugleververgoeding voor. De salderings- en terugleverregeling is in ieder geval tot 2023 geldig. Lees hier meer. 

De zonnepanelen werken op licht, ook als de zon niet schijnt wekken de zonnepanelen dus stroom op. In het late najaar, de winter en het vroege najaar is dit minder dan de rest van het jaar. Dit zijn de maanden met de kortste dagen van het jaar. Mei, juni en juli zijn vaak de piekmaanden qua opbrengst.

Je kunt de zonnestroom opslaan met een thuisaccu, daar wordt op dit moment volop mee geëxperimenteerd. Op dit moment is dit nog niet financieel aantrekkelijk voor huishoudens echter is dit wel de toekomst. In de komende jaren hopen we dan ook dat dit goedkoper en mogelijk wordt!

Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten bij het vergelijken van zonnepanelen:

 1. De prijs. Over het algemeen geldt hoe hoger de prijs hoe beter de kwaliteit. We werken met bedrijven samen die de beste prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Het zonnepaneel dat voor jou het beste is, hoeft niet per se de goedkoopste of de duurste te zijn. Powerly helpt daarom met het vergelijken van de zonnepanelen zodat je tot de beste keuze komt voor jouw situatie.

 2. Kwaliteit en het materiaal. Denk daarbij aan de kwaliteit van de zonnecel, het type paneel (glas-folie of glas-glas) en de kwaliteit van de afwerking (lijm, coatings, folies, frame).

 3. Het vermogen van de zonnepanelen. Hoe hoger het vermogen hoe hoger het rendement per zonnepaneel. Echter, zijn deze zonnepanelen ook duurder. Het vermogen varieert tussen de 310 en 366Wp.

 4. Uiterlijk en grootte. Kijk wat het beste bij je woning past en wat andere woningen in de straat hebben gedaan.
  Lees hier meer over het kiezen van de juiste zonnepanelen.

Micro-omvormers en optimizers worden gebruikt om optimaal gebruik te maken van je zonnepanelen wanneer deze, gedeeltelijk, in de schaduw liggen. De micro-omvormer zorgt ervoor dat ieder paneel zijn eigen omvormer heeft. Hierdoor produceert niet het gehele systeem minder stroom wanneer een paneel in de schaduw ligt. Een optimizer zorgt voor de ideale verhouding tussen stroom en spanning, je plaatst deze apart aan elke paneel. Optimizers zijn vaak goedkoper dan micro-omvormers. Lees hier meer over de werking van zonnepanelen.

Er zijn een aantal punten die van belang zijn bij het kiezen van je omvormer:

 1. Het vermogen van je panelen. Over het algemeen geldt dat de omvormer 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van je zonnepanelen.

 2. Aanwezigheid transformator. Omvormers zonder transformator leveren een hoger rendement.

 3. Schaduw op de panelen of niet. Komt er schaduw op de panelen dan is het slim om na te denken over optimizers of micro-omvormers voor de panelen. Een andere optie is een omvormer met meerdere trackers. Hierdoor kan er een lus gemaakt worden om de zwakste zonnepanelen heen.

 4. Aansluiting op je hoofdaansluiting. De hoofdaansluiting is vaak gezekerd en hier geldt een regel voor. De groep met een factor 1,6 lager zijn dan die van de hoofdaansluiting. Houdt hier dus rekening mee bij de berekening van het vermogen voor je omvormer.

 5. Bijhouden van de opbrengst van je zonnepanelen wordt gedaan via de omvormer. Denk er goed over na hoe je dit wilt bijhouden, bijvoorbeeld via een app of via een programma op je PC.

 6. Geluid van de omvormer. Alle omvormers maken een beetje geluid. In de specificaties van de omvormer staat in decibel aangeduid wat het maximale geluid is.

 7. Merk van de omvormer. De partijen met wie we samen werken maken gebruik van goede kwaliteit merken omvormers. Er zijn inmiddels veel verschillende merken op de markt en daar zit ook echt troep tussen.

 8. Garantie van de omvormer. De standaard garantie is vaak 5 jaar. 

Bij serieschakeling zijn alle onderdelen aan elkaar geschakeld. Dit betekent dat de stroom overal gelijk is en dat de totale spanning gelijk is aan de som van de spanning per onderdeel. Dit betekent dat het systeem zo sterk is als de zwakste schakel.
Bij parallelschakeling zijn de panelen los van elkaar aangesloten op de spanningsbron, hierdoor is de spanning over gelijk. De panelen leveren afzonderlijk van elkaar stroom door. Dit heeft als voordeel dat, wanneer er een paneel uitvalt, de andere panelen gewoon stroom blijven leveren. Het nadeel is dat parallelschakeling duurder is in aanschaf. Een alternatief hiervoor zijn de optimizers. Lees hier meer over de werking van zonnepanelen. 

Wanneer de zonnepanelen op jouw eigen dak liggen vallen deze onder de opstalverzekering. Wel is het goed om na te gaan bij jouw verzekeringsmaatschappij of de opstalverzekering de zonnepanelen dekt. Houdt er rekening mee dat de zonnepanelen aan het dak bevestigd moeten zijn. Liggen de panelen los dan is de kans groot dat deze niet onder de opstalverzekering vallen.  

Warmtepomp

Een warmtepomp zorgt voor de verwarming en warm water in huis. Een warmtepomp maakt gebruik van natuurlijke bronnen om het verwarmingswater te verwarmen. Denk hierbij aan de buitenlucht, grondwater of de bodem. De warmtepomp kun je huidige verwarmingsapparaat, zoals de cv-ketel, helemaal vervangen of werkt samen met je cv-ketel. 

Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. Er loopt een koelvloeistof door de buitenunit van de warmtepomp en die onttrekt warmte uit de bron (lucht, water of grond). Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan het verwarmingswater. Lees hier meer over de warmtepomp.

 Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel om het huis te verwarmen en je van warm water te voorzien. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor je verwarming van je huis en het warme water uit de kraan. Een hybride warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht als warmtebron. Een volledig elektrische warmtepomp maakt gebruik van de warmte uit de buitenlucht (lucht-warmtepomp), uit de bodem (bodem-warmtepomp) of uit het oppervlaktewater (oppervlaktewater-warmtepomp). Daarnaast heb je nog een ventilatiewarmtepomp die de naar buitengaande ventilatielucht gebruikt om water te verwarmen en samen met je cv-ketel zorgt voor de verwarming van je huis. 

Heb je overal in huis iets van isolatie dan is een hybride warmtepomp mogelijk. De hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel, je bespaart flink op je gasverbruik. Mist er in je huis nog isolatie? Ga eerst aan de slag met de isolatie daarna ben je klaar om over te stappen op een hybride warmtepomp. Wanneer je woning goed tot zeer goed geïsoleerd is of na 2000 is gebouwd dan kan je overstappen op een volledig elektrische warmtepomp. Zorg er wel voor dat er lage temperatuurverwarming in je woning aanwezig is. Tip! Doe de 50-gradentest om te kijken of je woning klaar is voor lage temperatuur verwarming. 

Bij een hybride warmtepomp komt er een kastje naast de cv-ketel te hangen van 30x30x60cm. Buiten komt de buitenunit te hangen die ongeveer even groot is als een airco. Een volledig elektrische warmtepomp is net zo groot als een hoge koelkast. Wanneer je ook elektrisch kookt, kun je erover nadenken om je gasaansluiting af te sluiten zodat je meer ruimte hebt voor de warmtepomp. 

Met een bodem-warmtepomp kun je de woning op een energiezuinige manier koelen. De warmtepomp met lucht als bron kan in sommige gevallen ook gebruikt worden als een airco. Een nadeel is dat dit flink wat energie kost. 

Een hybride warmtepomp en volledig warmtepomp op buitenlucht hebben een buitenunit. Deze buitenunit lijkt op een airco en maakt geluid wanneer de ventilator in de buitenunit draait. Dit is vooral tijdens de herfst, winter en begin van het voorjaar wanneer het nog koud is. Maar ook wanneer je warm water gebruikt slaat die aan. Denk daarom goed na waar je de buitenunit plaatst zodat je zo min mogelijk last hebt van het geluid. 

Dit ligt aan het type warmtepomp. Een hybride warmtepomp, ventilatiewarmtepomp en lucht-warmtepomp kunnen vaak binnen een dag geïnstalleerd worden. De mechanische ventilatie moet worden en vervangen door de ventilatiewarmtepomp en worden aangesloten op de cv-ketel. Bij de hybride warmtepomp en lucht-warmtepomp wordt er een buitenunit geplaatst en ook deze wordt met een kastje aangesloten op de cv-ketel of de cv-ketel wordt vervangen door een voorraadvat ter grootte van een hoge koelkast. Bij een volledig elektrische warmtepomp die gebruik maakt van bodem of oppervlaktewater duurt de installatie een aantal dagen tot een paar weken, afhankelijk van de grootte. 

Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt het zonlicht om het water voor je douche en uit de kraan op te warmen. Daarmee bespaar je op je gasverbruik voor warm water. 

De zonnecollector plaats je op het dak. Hier zit een vloeistof in die wordt opgewarmd door het zonlicht. Deze vloeistof stroomt naar het voorraadvat waar de warmte wordt afgegeven en het water in het voorraadvat wordt opgewarmd. Vervolgens stroomt het water door de na verwarming(je cv-ketel of warmtepomp) richting de keuken of douche. Lees hier meer over de zonneboiler.

Op je dak moet ruimte zijn voor een zonnecollector (tussen de 2 tot 4 vierkante meter). De zonnecollector levert het meeste rendement wanneer deze op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten wordt geplaatst met een hellingshoek tussen de 20 en 60 graden. Daarnaast heb je naast de cv-ketel ruimte nodig voor een voorraadvat van 50 cm doorsnee en 1 meter lengte. De cv-ketels met Gaskeur-NZ zijn geschikt om een zonneboiler op aan te sluiten. 

Een zonneboiler voor een huishouden van 4 personen met een voorraadvat van 150 liter, 1,5m² collector en installatie betaal je gemiddeld € 3.300. Er is subsidie beschikbaar van ongeveer € 1.000 en de besparing is gemiddeld € 150 per jaar. Gebaseerd op de cijfers van Milieu Centraal. Vraag een gratis adviesgesprek aan voor de kosten in jouw situatie.

Nee, de zonneboiler zorgt alleen voor warm water uit de kraan of uit de douche. 

Een zonneboiler werkt ook als de zon niet schijnt maar het licht is buiten. Echter, is het rendement wel een stuk lager dan op een stralende zonnige dag.