post hero image

Een warmtepomp kopen? Doe eerst de 50-gradentest.

Je hebt er ongetwijfeld wel iets van meegekregen, de Nederlandse overheid wil dat in 2050 alle huizen van het aardgas af zijn. Dat betekent dat we op zoek moeten naar andere manieren van verwarmen zoals een duurzaam warmtenet of een (hybride) warmtepomp. Je struint het internet af om meer informatie te vinden over deze manieren van verwarmen, vraagt vrienden & familie en wint informatie in via een energieloket. Maar hoe weet je nu of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp?


Verwarmen op een lage temperatuur

Duurzame verwarming alternatieven werken met andere technieken dan de traditionele cv-ketel. Er wordt gebruik gemaakt van een veel lagere temperatuur van het verwarmingswater. Terwijl de cv-ketel gebruik maakt van verwarmingswater van zo’n 70 á 80 graden wordt het water bij een warmtepomp hooguit 50 graden. Dat is nogal een verschil. Niet ieder huis is dan ook geschikt om het lekker warm te krijgen met zo’n lage temperatuur.

De volgende twee zaken moeten in ieder geval in orde zijn:

  1. Je huis moet goed geïsoleerd zijn. Denk hierbij aan dakisolatie, spouwmuur- en gevelisolatie, vloerisolatie en HR++-glas.

  2. De verwarming moet genoeg warmte kunnen afgeven. Wanneer de verwarming een groot oppervlak heeft zoals vloer- of wandverwarming is die kans groter.

Lees ook: Subsidie op isolatie nu tijdelijk verhoogd & Geen koude voeten meer? Kies voor bodem- of vloerisolatie!


De 50-gradentest

Het moment van de waarheid, is jouw huis geschikt om op lage temperatuur verwarmd te worden? Met de 50-gradentest kom je erachter.

  1. Voer de test uit bij de juiste buitentemperatuur. Wanneer de nachttemperatuur in De Bilt tenminste 2 keer binnen twee weken onder de -2 graden uitkomt kan je de test starten. Zo weet je zeker dat je huis ook gedurende koude periodes warm wordt.

  2. Stel je cv-ketel in. Pas de temperatuur aan naar 50 graden. Op deze site staan de meeste handleidingen waarin uitgelegd wordt hoe je dit moet doen voor jouw cv-ketel.

  3. Stel de thermostaat in. Het verschil tussen de nachttemperatuur en dagtemperatuur mag niet groter zijn dan 2 graden. Wanneer het verschil te groot is, duurt het opwarmen erg lang. Ga bijvoorbeeld voor 20 graden overdag en 18 graden ‘s nachts.

  4. Test twee weken. Hou bij hoe je de temperatuur ervaart gedurende verschillende momenten op de dag en op verschillende plekken in huis. Voelt het anders in huis? Vallen er zaken op? Schrijf het allemaal op.

  5. Het moment van de waarheid. Heb jij het gedurende deze twee weken lekker warm gehad?

Ja, het was comfortabel warm! Dan is de kans groot dat jouw woning geschikt is om te verwarmen op een lage temperatuur. Maak een afspraak met onze energie-expert en bespreek samen je mogelijkheden.

Nee, af en toe was het kouder dan normaal. Dan is jouw woning waarschijnlijk nog niet geschikt voor een verwarmingssysteem op lage temperatuur. Mogelijk is de woning nog niet goed geïsoleerd of geeft het verwarmingssysteem te weinig warmte af. Een oplossing hiervoor is het plaatsen van boosters. Dit zijn kleine ventilatoren die je onder je radiatoren of convectoren kan plaatsen. De booster zorgt voor een extra luchtstroming langs het verwarmingssysteem waardoor de ruimte sneller opwarmt. Check daarnaast of je cv-ketel waterzijdig is ingeregeld. Zo worden alle verwarmingselementen even snel warm.

Kom je er zelf niet helemaal uit? Maak een afspraak met onze energie-expert en jullie doorlopen samen jouw woonsituatie om te kijken wat de oorzaak is.

Houd het weerbericht dus goed in de gaten en doe de 50-gradentest! Het is de perfecte test om te kijken of jouw woning geschikt is om op lage temperatuur verwarmd te worden. Zo zet je weer een stapje richting aardgasvrij wonen!

Benieuwd naar al jouw energiebesparende mogelijkheden?

Via de handige woningcheck zie je direct wat er allemaal mogelijk is voor jouw woning.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... een warmtepomp tijdens warme zomerse dagen kan zorgen voor een lekker koel huis?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen