post hero image

Je huis ventileren in de winter

De tijd van stoofpotjes maken, spelletjes spelen en je favoriete Netflix serie bingewatchen met een warme kop thee op de bank is weer aangebroken. Je doet de verwarming aan en de ramen dicht, het dagelijks leven verplaatst zich naar binnen. Maar hoe zorg je ervoor dat je in de winter je woning ook goed ventileert?


Waarom is ventileren zo belangrijk?

Voor je gezondheid is het erg belangrijk om je woning goed te ventileren. In iedere woning is vocht aanwezig, te veel vocht zorgt voor schimmel. Deze schimmels kunnen allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Denk hierbij aan hoofdpijn, slaapproblemen, allergieën, huidklachten en zelfs longaandoeningen zoals astma. Daarnaast staan schimmels & vochtplekken net iets minder mooi in je woning.

Huisstofmijt zorgt in de winter voor meer problemen. Huisstofmijt bevindt zich het gehele jaar in de woning. In de zomer staan de ramen open waardoor er een goede luchtcirculatie is en je er geen last van hebt. Maar in de winter is dit anders. De ramen zijn dicht en de verwarming aan. De huisstofmijt gaat rondzwerven door je woning. Vooral als je hier gevoelig voor bent kan dit erg vervelend zijn en zelfs astma-aanval veroorzaken.

Lees ook: Zo zorg je voor gezonde lucht in huis.


Wat is het verschil tussen luchten en ventileren?

Luchten is het tijdelijk tegen elkaar openzetten van ramen en deuren. Hierdoor komt er een lekkere frisse wind naar binnen. Wanneer je de ramen en deuren weer dicht doet, is de frisse lucht binnen een half uur weer verdwenen. Het ventileren van je woning zorgt voor een continue toevoer van frisse lucht en daarmee voor een gezonde luchtstroom. Soms is het wel even fijn om een frisse wind naar binnen te laten, maar zorg er daarnaast voor dat je een continue toevoer hebt van verse lucht.


Hoe ventileer ik mijn woning in de winter?

Zet je ventilatieroosters in huis altijd open en zet klepramen op een kier. Ga je koken of douchen? Zorg er dan voor dat je extra ventileert. Maak gebruik van de afzuigkap bij het koken en zet de ventilator op de hoogste stand tijdens het douchen. Heb je een raam in de badkamer? Zet die een half uurtje open nadat je klaar bent met douchen. Ook tijdens het drogen van je was en het klussen in huis is het van belang om extra te ventileren. Maak je ventilatieroosters minstens 1 keer per jaar grondig schoon.

Heb je een mechanische ventilatie in huis? Zet deze nooit uit. Maak de roosters en ventielen minstens 1 keer per jaar schoon en geef de motor elke 2 jaar een onderhoudsbeurt.


Hoe ventileer ik energiezuinig mijn woning?

Ventileren kost altijd energie. Er zijn verschillende mogelijkheden waarop je het energieverlies kan beperken. In alle gevallen is het erg belangrijk dat je naden en kieren dicht. Je denkt misschien dat dit zorgt voor natuurlijke ventilatie, echter zorgt het voor ongecontroleerde ventilatie. Daarnaast heb je een aantal verschillende mogelijkheden om je huis energiezuiniger te ventileren.

Zo kun je kiezen voor zelfregelende roosters. Deze roosters reageren op de winddruk. Waait het hard? Dan staan de roosters minder ver open zodat er geen koude luchtstroom te voelen is en er altijd een even grote hoeveelheid lucht binnen komt. Het voordeel van deze zelfregelende roosters is dat je ze in elk huis kan plaatsen en niet heel duur zijn. (± €150/meter) Ga je de kozijnen vervangen? Denk dan gelijk aan het plaatsen van deze roosters.

Een andere mogelijkheid is een ventilatie-unit-met-warmteterugwinning. Deze ventilatie-unit plaats je aan de buitenmuur van de ruimte die geventileerd moet worden. Hoe hard de ventilator draait, wordt in de meeste gevallen geregeld aan de hand van een CO2-meter. Daarnaast wordt de verse binnenkomende lucht alvast opgewarmd met de uitgaande lucht. Zo verlies je een stuk minder warmte. Een nadeel van deze ventilatie-unit is dat het geluid maakt en een stukje duurder is (gemiddeld €2.450).

Heb je al een mechanisch ventilatiesysteem of balansventilatie? Laat deze vraagsturend maken. Op basis van de hoeveelheid CO2 en vocht in de lucht wordt bepaald hoe hard de ventilator moet draaien.

Lees ook: Energie besparen? 7 snelle bespaartips die (bijna) niets kosten!


Wat is het effect van ventileren op corona?

Goed ventileren helpt de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. De kleine druppeltjes van het virus, de aerosolen, blijven langer in de lucht hangen bij een slechte ventilatie. Daarnaast is de concentratie van deze kleine druppeltjes hoger in kleine ruimtes. Veel mensen in een kleine ruimte met slechte ventilatie zorgt voor een snelle verspreiding van het virus. Het is echter niet bekend in welke mate de luchtverversing de overdracht van COVID-19 tegen gaat. Het RIVM adviseert om je woning 24 uur per dag te ventileren.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... in de meeste huizen binnen meer fijnstof aanwezig is dan buiten?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen