post hero image

Gevaar bij zonnepanelen: 7 tips voor veilige zonnepanelen

Zonnepanelen op het dak, inmiddels hebben bijna 1 op de 8 huishoudens de panelen op het dak liggen. Deze zonnepanelen krijgen gedurende het jaar met heel wat verschillende weersomstandigheden te maken. Van bliksem tot hagel en van storm tot snikhete dagen. Goede en veilige installatie van het systeem is dan ook erg belangrijk en vergt expertise. Wij leggen uit hoe jij ervoor zorgt dat je zonnepanelen op een goede manier worden geïnstalleerd én gemonteerd. Veiligheid gaat tenslotte boven alles.


7 tips voor veilige zonnepanelen

  1. Laat zonnepanelen altijd installeren door experts. Kijk naar reviews, de ervaring van de expert en of er installatiegarantie wordt gegeven door het bedrijf waarvoor de installateur werkt.

  2. Kies voor kwaliteit.

  3. Laat je installatie inspecteren.

  4. Maak een legplan samen met de installateur.

  5. Ga verstandig om met het systeem. Denk je dat de zonnepanelen zijn beschadigd? Laat dit altijd checken.

  6. Maak gebruik van hetzelfde merk stekker en contrastekkers bij installatie.

  7. Check of installateur zich aan de NEN 1010-norm van ISSO Handboek Zonne-energie houdt. Een handvat voor de kwaliteit die de installateur levert.


Zonnepanelen en blikseminslag

De kans op blikseminslag is niet groter met zonnepanelen. Het is daarom niet noodzakelijk om een (extra) bliksemafleider te installeren. Wél is het nodig om het systeem te aarden, zo voorkom je schade wanneer er toch bliksem inslaat. Dit doe je door het metalen montagesysteem en de eventuele metalen frames te verbinden met de aardelektrode van de woning. Tegelijkertijd is dit een extra bescherming tegen elektrische schokken voor personen die op het dak aan het werk zijn.

Heeft jouw woning al een bliksemafleider? Zorg ervoor dat er een minimale afstand is tussen de zonnepanelen en de bliksemafleider. Wanneer dit niet mogelijk is verwijder je de bliksemafleider of verbind je die met het zonnepanelen-systeem. Laat dit altijd doen door een expert.

Naast directe blikseminslag is er ook kans op indirecte blikseminslag. Dit betekent dat er ergens in de buurt, dit kan tot wel honderden meters verderop, bliksem inslaat wat zorgt voor een plotselinge spanningspiek op het elektriciteitsnet. Deze spanningspiek kan schade aan elektrische apparatuur veroorzaken en dus ook aan zonnepanelen. Het is daarom belangrijk dat kostbare en kwetsbare apparatuur beschermd is tegen deze spanningspiek door middel van overspanningsbeveiliging. De omvormers in het zonnepanelen-systeem zijn verplicht uitgerust met overspanningsbeveiliging. Let op! Schakel je omvormers nooit uit, ook tijdens onweer moet de omvormer in contact staan met de wisselspanning.

Tot slot voorkomt een goed legplan van het zonnepanelen-systeem schade door blikseminslag. Maak samen met de installateur een legplan en zorg voor goede bekabeling van de panelen. Leg de kabels zo dat de plus en min kabels geen rondje over het dak maken maar naast elkaar heen en terug lopen. Maak daarnaast niet te lange strings van zonnepanelen, hoe meer panelen in serie staan hoe groter het oppervlak tussen de plus en min kabels van de stroomkring, hoe hoger de spanning.

Bron: ISSO Handboek Zonne-energie, versie 2016


Zonnepanelen en hagel

Een ander (extreem) weertype dat voorkomt in Nederland is hagel. Soms wel met hagelstenen ter grootte van golfballen. Voordat de zonnepanelen verkocht mogen worden moeten deze, volgens Europese Standaard (IEC61215), dan ook een hageltest doorstaan. Ijsballen met een diameter van ruim 2,5 cm worden met een snelheid van 83 km/uur afgevuurd op de zonnepanelen. De schade die hagel kan veroorzaken is niet alleen afhankelijk van de snelheid en grootte van de hagelstenen maar ook afhankelijk van de hellingshoek van de panelen. Daarnaast vergroot langdurige blootstelling aan wind en regen de kwetsbaarheid van de panelen waardoor zeer extreme hagelbuien een risico kunnen vormen. Soms worden de normen van de natuur overschreden en kan een zonnecel alsnog kapot gaan. Heb je het vermoeden dat er schade is aan jouw zonnepaneel? Laat dit altijd controleren. Zo voorkom je productieverlies en een verminderde levensduur van het paneel.

Lees ook: De beste zonnepanelen kiezen: hoe doe je dat eigenlijk?]


Wind en zonnepanelen

Wind, daar hebben we genoeg mee te maken in Nederland. Zeker met de steeds ‘extremere’ stormen. Zonnepanelen die op een plat dak zijn gemonteerd krijgen het meest te verduren. Deze panelen zijn schuin gemonteerd op consoles en niet aan het dak zelf. Dit betekent dat er stuwdruk van de wind kan ontstaan en dit zorgt voor het grootste gevaar. De wind gaat circuleren onder het zonnepaneel waardoor stuwdruk ontstaat. Het is daarom slim om winddeflectoren te hebben die de zonnepanelen afschermen aan alle kanten.

Plaats jij de zonnepanelen op een schuin dak? Dan heb je te maken met een ander risico. Met hoge windsnelheden waaien de dakpannen namelijk eerder van het dak. Zorg voor goede montagerails en dakhaken en deze kans is een stuk kleiner. De panelen worden bevestigd om de montagerails die vervolgens met dakhaken vastzitten aan het dak. Dit zorgt voor een stevig geheel.

Lees ook: Stroom terugleveren: de 6 belangrijkste vragen over de afbouwende salderingsregeling


Brandveiligheid en zonnepanelen

Naast de weersomstandigheden hebben de montage en de installatie van het zonnepanelen-systeem een invloed op de brandveiligheid van de panelen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de zonnepanelen die in het dak verwerkt zijn relatief vaker in brand vliegen dan de panelen die op het dak zijn gemonteerd.

De belangrijkste oorzaak van brand zijn de elektrische verbindingen die achter de zonnepanelen zijn gemonteerd. Denk daarbij aan de kabels en stekkers. Installateurs gebruiken het verkeerde gereedschap, hebben er niet genoeg verstand van of maken gebruik geen gebruik van een stekker en contrastekker van hetzelfde merk. Daarnaast is er een gebrek aan regulering met betrekking tot de eisen van ventilatie en de minimale afstand van de panelen tot andere onderdelen van het dak.

Om gevaarlijke situaties te voorkomen moet je de zonnepanelen laten installeren door een vakkundig installateur. Vraag naar de expertise en ervaring van de installateur die bij jou thuis langskomt, lees recensies en kijk of het bedrijf zelf installatiegarantie biedt.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden voor zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen?

Vraag een gratis adviesgesprek aan of ontdek het via onze handige woningcheck!

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... zonnepanelen worden getest op extreme weersomstandigheden zoals extreme hitte en kou?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen