post hero image

Wat is groene energie?

Groene stroom, grijze stroom, wat is het verschil? Het duurt even lang voordat ik het pingeltje van mijn waterkoker hoor en ook laadt mijn iPhone (helaas) niet sneller op. Wat is dan het verschil? Hoe weet ik of ik groene energie ontvang en wat de bron is? En is groene energie duurder?


Wat is het verschil tussen groene energie en grijze energie?

In Nederland wordt een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende energietypes:

  • Groene stroom

  • Groen gas of CO2 gecompenseerd gas

  • Grijze stroom

Aan het stopcontact is niet te zien of er grijze of groene energie uitkomt. Wanneer de stroom eenmaal op het energienetwerk zit is komt er bij iedereen, in Nederland, 230 volt uit het stopcontact. Het verschil zit hem in de opwekking van de energie, de energiebron.

Welke soorten groene energie zijn er?

Om een beter onderscheid te maken tussen de verschillende groene energiebronnen verdelen we groene energie onder in groene stroom en groen gas of CO2 gecompenseerd gas.

Groene stroom

Groene stroom betekent dat de energie is opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Groene energiebronnen zijn zon, wind, water en bepaalde vormen van biomassa. In Nederland bestaat het grootste gedeelte van de groene energie uit windenergie (55%). Daarna uit bio-energie (27%) gevolgd door zonne-energie (17,5%). Van zo’n waterrijk land als Nederland verwacht je het misschien niet maar waterkrachtenergie verzorgt slechts 0,5% van onze groene energie. Er zijn verschillende discussies gaande of energie uit biomassa wel groene energie genoemd mag worden. Biomassa is een verzamelterm voor hout, groenafval en dierlijk afval. Dit kan je verbranden of vergisten. Echter komt er CO2 vrij bij het transport van biomassa. CO2 zorgt ervoor dat de aarde warmte vasthoudt en draagt bij aan de klimaatverandering.

Groen gas of CO2 gecompenseerd gas

Groen gas wordt gemaakt uit biogas, synthetisch gas of waterstof. Bij de vergisting van mest, gft, rioolslib en ander organisch afval komt methaan vrij, het hoofdbestanddeel van aardgas. Dit methaan wordt het biogas genoemd. Synthetisch gas ontstaat door CO2 te laten reageren met waterstof. Echter kan waterstof zelf ook gebruikt worden als gas. Waterstof wordt gemaakt door water te splitsen met behulp van groene stroom. Op dit moment is er nog niet genoeg groene stroom beschikbaar om Nederlandse huishoudens te verwarmen met waterstof. Daarom is het, helaas, nog niet mogelijk om groen gas direct af te nemen. Veel energieleveranciers bieden wél CO2 gecompenseerd gas aan. Dit houdt in dat het energiebedrijf bijvoorbeeld bomen plant om de CO2-uitstoot die vrijkomt bij het maken van aardgas te compenseren.

Wat is grijze energie?

Bij grijze stroom wordt er energie opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen. Dit zijn versteende resten van dieren en planten uit het geologische tijdperk, waaruit aardolie, aardgas en kolen ontstaan. Deze bronnen kunnen opraken en daarnaast ontstaan er broeikasgassen, zoals CO2, bij het opwekken van energie. Ook kernenergie wordt gezien als een grijze stroom. Niet omdat de CO2-uitstoot hoog is maar omdat het afval dat vrijkomt bij de opwekking lastig te verwerken is. Wetenschappers en onderzoekers zijn druk bezig om te kijken hoe dit kernafval in de toekomst verwerkt kan worden.


Hoe weet ik dat ik groene energie ontvang?

Op het stroometiket, die je ieder jaar na 1 mei ontvangt van jouw energieleverancier, staat wat de bron is van de energie die jij het afgelopen jaar hebt ontvangen. Daarnaast kan je ook op de website van het energiebedrijf kijken. Het energiebedrijf moet vermelden welke bronnen er zijn gebruikt voor de totale levering van het bedrijf. Zo zie je hoe groen het bedrijf is en wat het land van herkomst is van de opgewekte energie.

Hoe weet ik of mijn groene stroom ook echt groen is?

Om groene energie aan consumenten te mogen aanbieden heeft een energiebedrijf een Garantie van Oorsprong (GVO) nodig. Voor elke megawatt (1000 kWh stroom) groene stroom is één GVO nodig. Een huishouden verbruikt gemiddeld 3000 kWh stroom per jaar en dat betekent dat een energiebedrijf 3 groengaranties nodig heeft voor één huishouden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert of de energieleverancier de juiste soort en het juiste aantal GVOs heeft. Daarnaast staat er op de groengarantie waar de groene stroom vandaan komt. Niet alle groene stroom komt namelijk uit Nederland, dit komt doordat de vraag groter is dan de productie.

Wat is sjoemelstroom?

De Garanties van Oorsprong mogen, net als de stroom zelf, vrij verhandeld worden. Niet in elke Europees land is een GVO even veel waard. Bijvoorbeeld doordat de vraag naar groene stroom erg klein is of doordat er zoveel groene energie wordt opgewekt dat vrijwel alle energie groen is, zoals in Noorwegen. Het aanbod van de garanties is daardoor veel groter dan de vraag wat ervoor zorgt dat de garanties erg goedkoop zijn. De producenten in deze landen verkopen de certificaten door zonder de bijbehorende energie. Op deze manier kan je dus grijze stroom krijgen in een groen jasje, ook wel sjoemelstroom genoemd.


Is groene stroom duurder dan grijze stroom?

Er is weinig verschil te zien in kosten tussen groene stroom en grijze stroom terwijl het nog steeds duurder is om groene stroom op te wekken. Je ziet zelfs dat energieleveranciers vaak een korting geven wanneer je groene stroom afneemt.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... bij 21% van de mensen die overstapt van energieleverancier groene stroom een rol speelt?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen