post hero image

Zo zorg je voor gezonde lucht in huis

Etensluchten die in de woonkamer blijven hangen en terugkerende schimmel in je badkamer. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel. Onze huizen worden namelijk steeds beter geïsoleerd. Goed voor het milieu en de energierekening, maar niet voor de luchtkwaliteit in huis en daarmee je gezondheid. Hoe voorkom je dit onzichtbare probleem?


Het binnenklimaat en je gezondheid

Hoofdpijn, droge keel en ogen, slaapproblemen en vermoeidheid; allemaal tekenen dat de lucht in huis misschien niet zo gezond is als je zou willen. In veel huizen is de lucht soms zelfs vuiler dan buiten, met grote gevolgen voor de gezondheid.

Zo bleek uit onderzoek van het Longfonds in 2018 dat bij één op de zeven huishoudens de luchtkwaliteit het grootste gedeelte van dag onvoldoende is als gevolg van fijnstof. Dit kan tijdelijke klachten veroorzaken zoals hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook langdurige problemen zoals luchtweginfecties en ’t ontwikkelen van allergieën en astma. Volgens instituut Frauenhofer (Europa‘s grootste non-profitorganisatie voor toegepast technologisch onderzoek) verhoogt wonen in beschimmelde of vochtige huizen het risico op astma zelfs met 40%. Veel mensen worden dus onbewust ziek door hun eigen huis.

Ongezonde huizen zorgen voor zieke kinderen

Voor kinderen en andere kwetsbare groepen zijn de gezondheidsrisico’s van een ongezond binnenklimaat zelfs nog groter. Zo meldde het AD op 11 oktober 2019 nog dat één op de drie kinderen in Nederland opgroeit in een ongezonde woning. Dat betekent dat van de 2,8 miljoen Nederlandse kinderen onder de 15 jaar, er bijna 420.000 opgroeien in huizen met te weinig daglicht, slechte luchtkwaliteit of geluidsoverlast. Kinderen hebben al 1,7 keer meer kans op gezondheidsproblemen als er sprake is van één van deze risicofactoren. Bij alle drie de factoren is de kans zelfs 4,2 keer zo groot. Dit alles blijkt uit de Healthy Homes Barometer 2019, die ook aangaf dat Nederlandse kinderen jaarlijks ruim 65.000 schooldagen missen door ziekten die gelinkt zijn aan een ongezonde leefomgeving.

Gezondheidsklachten die veel voorkomen bij kinderen in een ongezonde woonomgeving zijn:

  • ontwikkelen van astma

  • eczeem

  • ontwikkelen van luchtwegaandoeningen

Maar ook de leerprestaties en het concentratievermogen gaan achteruit. Een gezond binnenklimaat heeft een positief effect op het concentratievermogen en het werktempo en kan de leerprestaties met 15% verbeteren.


Waardoor ontstaat ongezonde lucht?

De belangrijkste oorzaak van een ongezond binnenklimaat is slecht ventileren en doorluchten van je huis. Bij de isolatie van huizen wordt helaas nog te weinig aandacht besteed aan goede ventilatie. En die is belangrijk, want al onze dagelijkse activiteiten - koken, schoonmaken, wassen, douchen, slapen en gewoonweg ademen - zorgen voor vervuilde lucht in huis. Zo schijnt de luchtkwaliteit tijdens koken te vergelijken te zijn met een drukke dag in Beijing, waar iedereen een mondkapje draagt tegen de smog.


Hoe weet ik of de lucht in mijn huis gezond is?

Er zijn tegenwoordig allerlei slimme luchtkwaliteit monitoren op de markt die de luchtkwaliteit in je huis kunnen meten. Een aanbieder is Foobot. De Foobot heeft twee sensoren die de luchtkwaliteit meten. Een sensor meet vluchtige organische stoffen en de andere sensor meet fijnstofdeeltjes. Op basis van deze sensoren bepaalt wordt de luchtkwaliteit bepaald, en uitgedrukt op een schaal van 0 tot 100. Hoe lager de waarde, hoe beter de luchtkwaliteit.

Een andere aanbieder is Renson. Renson heeft de Sense ontwikkeld: een slimme luchtkwaliteit monitor. De Sense monitort ook vocht, vluchtige organische stoffen (VOS), geuren, geluid, temperatuur en licht.


Tips om de lucht in huis gezond te houden

Goed doorluchten en ventileren zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit in huis.

Deze 9 tips helpen je de lucht in huis fris en gezond te houden:

  • Laat de ventilatieroosters altijd open staan

  • Zet de ramen regelmatig open

  • Ventileer extra in vochtige ruimtes

  • Zet de wasmachine en droger in een afgesloten ruimte

  • Laat de cv-ketel elk jaar controleren

  • Kook met de deksel op de pan en de afzuiger aan

  • Laat de afzuigkap na het koken nog 20 minuten aanstaan

  • Kies geen vloerbedekking van pvc of vinyl


Lucht in huis zuiveren

Er zijn ook apparaten op de markt die kunnen helpen bij het zuiveren van de lucht in je huis. Een voorbeeld hiervan is de Turbionaire Luchtreiniger van O2Health. Pollen, schimmelsporen, geurtjes, stof en rook worden door een filter met drie filterlagen gezuiverd. Je kunt deze luchtreiniger in de Powerly webshop kopen.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... de lucht in Nederlandse huishoudens gemiddeld 2,5 uur per dag onvoldoende geventileerd wordt?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck