post hero image

De ervaring van verduurzamer Arlo

Het was tijd om te gaan verhuizen. Na een zoektocht kwamen we hét huis tegen, dit moest het gaan worden. Na een eerste, tweede en derde bezichtiging besloten we een bod doen. En dat bod werd, tot onze blijdschap, geaccepteerd! Een grote wens van ons was om het huis heel energiezuinig te maken en naar energielabel A te gaan (op het moment van aankoop had de woning energielabel C). Welke opties zijn er allemaal, wat kost dat en is het een slimme investering? Allemaal vragen die wij hadden. En met ons veel meer Nederlanders. Daarom leek het mij leuk onze ervaringen te delen.

Allereerst hebben wij ons afgevraagd wat we nu echt belangrijk vonden. Daar kwam uit dat de investering die we doen een slimme investering moet zijn. Hoe bepaal je dat? Wanneer ons huis een A-label heeft, levert dat ons een aanzienlijke korting op de hypotheekrente op bij aanbieders als Woonnu, ASN of ABN Amro. Hoe komen wij dan tot een energielabel A? De woning was al goed geïsoleerd door de verkopers. Uit een maatwerkadvies rapport bleek dat de volgende stap het plaatsen van goede zonnepanelen en installatie van een (hybride) warmtepomp zou moeten zijn. Wanneer we naar onze situatie kijken: hoekwoning met 4 inwoners; gas gestookt; redelijk geïsoleerd en verwarmd met radiatoren, de beschikbare subsidies, de mogelijkheid tot BTW-teruggave en de hypotheekrentekorting kwamen wij tot een terugverdientijd van ruim 8 jaar. En daarbij hebben we de besparing op de energierekening nog niet meegenomen. Na een inschatting komen we zelfs rond de 4 tot 5 jaar uit. Voor ons een slimme investering!

Maar ja, welke zonnepanelen moet je dan kopen en welk type warmtepomp kies je dan? Is goedkoop niet uiteindelijk duurkoop? En maakt zo’n warmtepomp niet te veel geluid?


Wanneer kies je voor een hybride warmtepomp en welk type kies je dan?

Allereerst moet de woning voldoende geïsoleerd zijn om de warmtevraag te beperken. Een warmtepomp (max 50 graden) verwarmt op een lagere temperatuur dan een gasgestookte Cv-ketel (max 80/90 graden). Wanneer er te veel warmte verloren gaat, krijg je het niet comfortabel warm in huis. Daarnaast is het belangrijk te kijken naar de leeftijd en type Cv-ketel die je hebt. Als je Cv vervangen moet worden, kun je de combinatie van ketel en warmtepomp op elkaar afstemmen voor een optimaal rendement. Is je Cv-ketel nog goed? Stem dan de warmtepomp af op de Cv-ketel die er hangt.

De vier belangrijkste factoren voor de warmtepomp-keuze:

  1. Grootte van het te verwarmen huis

  2. Hoeveelheid bewoners van het huis

  3. Type warmteafgifte (radiatoren of vloerverwarming bijvoorbeeld) en afgifte-oppervlak

  4. Budget

Bovenstaande factoren zijn niet los van elkaar te beoordelen en er is dus ook geen echte vuistregel. Maar je kunt er vanuit gaan dat een huis van 130m2 en vier of meer bewoners al snel naar een 6 kw hybride warmtepomp moet kijken. Is de warmtevraag kleiner? (bepaald door het aantal bewoners, grootte van het huis en type warmteafgifte systeem, maar ook de isolatiewaarde van de woning) zou je kunnen kiezen voor een 4 kw warmtepomp. Een lager vermogen is goedkoper, maar om comfort te behouden/verkrijgen is het belangrijk goed te kijken naar het minimale vermogen dat je nodig hebt om het aangenaam warm te krijgen. De berekening hierin is best complex, laat je hierin adviseren. Powerly kan je daarin vrijblijvend bijstaan. Het merk warmtepomp is van minder groot belang, omdat alle warmtepompen op de markt redelijk tot goed functioneren. Het systeem dient goed te worden geïnstalleerd om een optimale werking te krijgen. Dit zorgt er ook voor dat het beloofde rendement behaalt word. Onze partners werken voornamelijk met Remeha en Nefit, maar dat betekent niet dat andere merken per definitie minder goed of slecht zijn.


Hoe weet je welke zonnepanelen je moet kiezen?

Het verkrijgen van de juiste zonnepanelen is een lastige afweging. Daarin is veel keus en er zijn ook veel verschillende installatiebedrijven. Ik heb zelf veel offertes opgevraagd en wordt daar nu nog steeds voor lastig gevallen, dus ik zou iedereen willen behoeden voor die zoektocht. Belangrijk is om eerste vast te stellen wat voor type panelen je wilt hebben en welke type systeem je nodig hebt.

  • Bepaal hoeveel energie je nu verbruikt in kilowattuur per jaar. Kijk ook even vooruit: denk je in de toekomst apparaten toe te voegen aan je huishouden die veel energie verbruiken? Of ben je van plan elektrisch te gaan rijden? Tel dit vermogen dan op bij je huidige verbruik.

  • Vermenigvuldig dit verbruik met 1,2 om op het aantal wattpiek te komen dat je wilt opwekken.

  • Bepaal het dakoppervlak dat goed ligt ten opzichte van de zon. Je kunt het dakoppervlak nemen dat geen of weinig schaduw kent gelegen op het zuid-oosten tot het zuid-westen. Dit neem je in vierkante meters van dakrand tot dakrand. Kleine strookjes die worden gecreëerd door schoorstenen of andere obstakels laat je achterwege. Haal van die vierkante meters ongeveer 10% af en deel de overgebleven vierkante meters door 1.85 (het gemiddelde oppervlakte van zonnepanelen). Dat krijg je het aantal zonnepanelen dat ongeveer op jouw dak past.

  • Deel dan het wattpiek dat je nodig hebt door het aantal panelen waar je plek voor hebt om te bepalen hoeveel wattpiek je per paneel nodig hebt.

Zo kies je het type paneel dat je wilt hebben. Ik zou zelf altijd kiezen voor all-black panelen, want die worden minder warm en zien er mooier uit.

Dan is er vervolgens de keuze uit, afhankelijk van de grootte van het benodigde vermogen, of je premium kwaliteit wilt, normale kwaliteit of budget kwaliteit. Het verschil tussen de panelen zit dan in de efficiëntie, de garantie en de prijs. Bij mij was het belangrijk dat ze het altijd zouden doen en veel rendement opleveren, omdat ik relatief weinig dakoppervlak heb ten opzichte van de vraag naar energie. Ik heb namelijk een hybride warmtepomp die ook de nodige elektra vraagt en daarmee, inclusief het verbruik van mijn gezin, op een elektra vraag kom van ongeveer 5000 kilowattuur per jaar.

Nu heb ik gekozen voor premium panelen parallel geschakeld in verband met schaduwval en micro-omvormers van Enphase. Zo worden alle panelen individueel geoptimaliseerd en krijg ik het hoogste rendement. Neemt niet weg dat deze installatie wel hoger ligt qua prijs dan bijvoorbeeld een serie geschakeld middenklasse systeem. Daarmee is de terugverdientijd weer wat langer, maar voor mij was de efficiëntie en de garantie de belangrijkste afweging.

Lees ook: De juiste zonnepanelen kiezen: hoe doe je dat eigenlijk?


Hoe vond je de zoektocht?

De zoektocht was lang, kostte veel energie en soms pijnlijk om te zien welk type verkopers er aanwezig zijn om het geld uit je zakken te kloppen. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat goed advies en ondersteuning mij heel veel waarde zouden hebben opgeleverd en ik bereid was geweest om daarvoor te betalen. Maar ik vind het dan ook wel weer leuk om zelf iets van die systemen af te weten, dus de nieuwsgierigheid in mij wil wel gevoed worden.


Hoe schakel je de juiste partijen in?

Dat is zonder begeleiding van een betrouwbare, onafhankelijke partij best lastig. Ik moest het uiteindelijk op gevoel doen en ben heel blij met de systemen zelf, maar minder met de installateurs. Als ik het over kon doen, zou ik dezelfde systemen aanschaffen, maar dan bij andere installateurs. Niet dat ze het niet goed geïnstalleerd hebben, maar voordat dat zover was heb ik veel met ze moeten schakelen. En als ik zelf niet mondig genoeg was geweest, was het niet goed gekomen. Kortom, dat zou ik anderen niet aanraden. Maar waar ik naar zou kijken in de toekomst zijn drie dingen:

  • Ik zou ze drie technische vragen stellen om te zien hoe ze daarop reageren. Als ze met een eenvoudig verhaal komen zonder te stotteren, geeft dat vertrouwen.

  • Dan zou ik kijken of er een grote partij met ze samenwerkt en of ze financieel betrouwbaar zijn.

  • Ik kijk naar persoonlijke dienstverlening en wachttijden voordat ze reageren. En dan niet alleen aan de sales-kant, maar vooral aan de service-kant. Dus kies in het menu eens niet voor verkoop maar voor facturatie of een andere optie en kijk eens wat de wachttijd is op een moment zo rond einde werkdag. Als er dan nog snel wordt opgenomen, dan heb je grotere kans op een goede dienstverlening dan bij partijen waar je dan lang moet wachten.


Hoe laat je de verschillende partijen met elkaar communiceren (als dit nodig is)?

Mijn ervaring is dat partijen niet met elkaar communiceren. En ook niet als je het ze vraagt. Dus of je zit zelf echt iedereen achter de broek aan, of als je dat niet fijn vindt, dan kun je er voor kiezen om dat uit handen te geven. Mijn advies zou wel zijn om zoveel mogelijk bij dezelfde partij aan te kopen zodat die partij voor alle onderwerpen verantwoordelijk is en niet naar elkaar gaan wijzen dat het een door de ander komt.

Wellicht moet ik even beginnen met een geruststellende uitspraak: uiteindelijk komt het echt goed. Maar het is best een gedoe. Alles zelf uitzoeken, advies inwinnen en inkopen, contact leggen met installateurs en afspraken inplannen. En dan de installatie: alles goed voorbereiden, blijkt bij de installatie toch weer dat er dingen niet kloppen. Moeten er nog meer mensen langskomen. Uiteindelijk, na ongeveer drie maanden vanaf de eerste zoekactie, is het zover: alles is geïnstalleerd en ons huis is energiezuinig! Wij hadden het heel fijn gevonden als er iemand was geweest om dit hele proces te begeleiden, dat had ons een hoop energie bespaard.

Op dit moment zijn wij ontzettend blij met onze keuze en is dit voor ons een hele rendabele investering. Nu is dit natuurlijk niet in elke situatie het geval, maar het is zeker de moeite waard om te onderzoeken. Mijn advies zou dan ook zijn om je te laten adviseren door een onafhankelijke expert. Sommige partijen bieden een vrijblijvend adviesgesprek aan, maak daar dankbaar gebruik van. Op deze manier win je informatie in en kom je erachter wat rendabel is in jouw situatie. En kies niet per sé voor de goedkoopste, maar voor de beste prijs-kwaliteit verhouding. Je wilt tenslotte niet dat je de factuur betaalt hebt, maar dat de maatregelen niet optimaal werken of dat de garantie niet nagekomen kan worden.

Heb je een vraag voor Verduurzamer Arlo? Stuur een berichtje naar karlijn@powerly.nl en wij zorgen ervoor dat je vraag bij Arlo terecht komt.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... 36 % van de Nederlanders graag (extra) zonnepanelen wil?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen