post hero image

Geen koude voeten meer? Kies voor bodem- of vloerisolatie!

Wist je dat met een niet geïsoleerde vloer ongeveer 15% van de warmte verdwijnt in de kruipruimte. Dat is niet de bedoeling! Vandaar dat wij adviseren om je vloer te isoleren. Welke vorm van isolatie je het best kunt kiezen, leggen we uit in dit artikel!


Wat is het verschil?

Het verschil is eigenlijk best simpel. Bij vloerisolatie isoleert de installateur de bovenkant van de kruipruimte terwijl hij er doorheen kruipt. De isolatie komt dus rechtstreeks tegen jouw vloer aan.

Bij bodemisolatie daarentegen, wordt erhet isolatiemateriaal juist op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Je zou je vloer kunnen vergelijken met een autoruit in de winter. Binnen is het warm, maar buiten ijskoud. Daardoor ontstaat er condensatie en een overdracht van temperatuur. Door isolatie op de bodem van je kruipruimte te plaatsen verplaats je dit overdrachtspunt naar de bodem. Hierdoor blijft de vloer helemaal droog en warm. Dat is fijn!


Hoogte van de vloer

De beste manier om de vloer te isoleren is om aan de onderkant van de vloer isolatiemateriaal aan te brengen. De kruipruimte moet dan wel hoog genoeg zijn. Voor een houten vloer is minimaal 35 cm onder de balken nodig . Voor een betonnen vloer is 50 cm nodig . Is de kruipruimte erg krap of kun je er slecht in komen? Dan wordt vloerisolatie lastig, omdat de installateur naar binnen moet kunnen kruipen én een bepaalde hoek moet kunnen maken met de slang het apparatuur om het materiaal tegen het plafond te kunnen spuiten . Is je kruipruimte minder hoog? Dan adviseren wij vloerisolatie aan de bovenkant van je vloer. Kan dat ook niet, dan is bodemisolatie een slimme en rendabele keus.

Ben je niet zeker of de kruipruimte geschikt is om te betreden? Je kunt dit altijd overleggen met onze partner, Energie In Huis.


Vochtproblemen in de kruipruimte

Heb jij vaak last van vocht in je kruipruimte? Dan is zowel bodemisolatie als vloerisolatie een goede oplossing! Zoals hierboven omschreven zorgt dit ervoor dat er minder condensatie plaatsvindt. Dit helpt ook wanneer je last hebt van optrekkend vocht omdat je in een vochtige regio woont. Bodemisolatie gaat dit tegen, doordat er een extra laag tussen het vocht op de bodem en de kruipruimte ligt. Bij vloerisolatie wordt een damp -remmende folie op de bodem aangebracht. Milieu Centraal adviseert altijd in eerste instantie vloerisolatie. Bij vloerisolatie wordt een damp remmende folie op de bodem aangebracht.

Verder is het heel belangrijk dat er goede ventilatie is (, wat betekent dat de ventilatiegaten open zijn), als je gaat isoleren en je hebt last van vocht in de kruipruimte.

Al met al is het isoleren van jouwje vloer vaak een goed idee! Ben jij ook benieuwd hoeveel jij kunt besparen met vloer-of bodemisolatie? Doe de handige woningcheck!

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... wist je dat met een niet geïsoleerde vloer ongeveer 15% van de warmte verdwijnt in de kruipruimte?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen