post hero image

Een warm huis zónder aardgas

Wil jij ook een warm huis zónder aardgas? Dat kan duurzaam met een warmtepomp. Met deze elektrische verwarming wordt jouw CO2 uitstoot enorm verminderd. Ben jij benieuwd welke warmtepomp voor jouw huis geschikt is? Wij helpen jou graag met uitleg over de verschillende mogelijkheden.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een hybride warmtepomp werkt samen met een ketel op gas en is geschikt voor huizen die overal iets van isolatie hebben. Een volledig elektrische warmtepomp vervangt je hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie. Een ventilatie warmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht en is geschikt voor huizen met mechanische ventilatie.


Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp gebruik je in combinatie met je hr-ketel op gas. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de verwarming van je huis.

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Als het buiten te koud is, springt je hr-ketel bij. Je hr-ketel zorgt ook voor warm water in de douche en keuken. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Je kunt hem tegelijk met een nieuwe hr-ketel kopen, of combineren met je huidige hr-ketel.

Met een hybride warmtepomp doe je het klimaat een plezier: je CO2-uitstoot door verwarming daalt met zo'n 25 procent. En je bent minder kwijt aan energiekosten.

Is mijn woning geschikt? Checklist!

  • Je dak, gevel (buitenmuur) én vloer zijn geïsoleerd. Voor een hybride warmtepomp is matige isolatie voldoende.

  • In alle ramen zit dubbel glas (hoeft niet HR++ of triple glas te zijn).

  • Er is in de buurt van de hr-ketel ruimte voor een extra apparaat (30 x 30, 60 cm hoog) en er is buiten ruimte voor de buitenunit (lijkt op de buitenunit van een airco).


Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de ventilatielucht. De hoeveelheid warmte die de pomp levert, is afhankelijk van de hoeveelheid lucht die wordt ververst. Het is een energiezuinige aanvulling op een andere verwarmingsinstallatie.

De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van de ventilatie-unit. Je hebt geen aparte buiten-unit voor je warmtepomp nodig. Omdat hij warme ventilatielucht gebruikt, heeft de warmtepomp ook een hoog rendement als het buiten heel koud is. Maar de hoeveelheid ventilatielucht is wel beperkt, waardoor het vermogen niet heel groot is.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een ventilatiewarmtepomp bij jou mogelijk is.

  • Je huis heeft ventilatie met mechanische afvoer.

  • Mechanische ventilatie zit vooral in woningen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd. Je herkent het aan de ventilatie-box (unit) vlak bij de cv-ketel.

  • Je hebt geen balansventilatie.


Volledige warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en warm water in de douche en keuken. Hij vervangt je hr-ketel op gas: die kan dus de deur uit.

Een volledige warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een volledige warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en lage temperatuur verwarming (LTV): dat is vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven op lage temperatuur.

Met een volledige warmtepomp doe je het klimaat een plezier: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 35 tot 50 procent . En je bent minder kwijt aan energiekosten.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een volledige warmtepomp bij jou mogelijk is.

  • Je dak, gevel (buitenmuur) én vloer zijn goed of zeer goed geïsoleerd. Huizen uit de periode 1992 – 1999 hebben goede isolatie van dak, gevel en vloer. Bij huizen gebouwd in 2000 of later zijn deze zeer goed geïsoleerd. Dan zijn slechts kleine aanpassingen nodig.

  • In alle ramen zit HR++ glas of triple glas (eventueel in slaapkamers dubbel glas).

  • Je hebt vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage temperatuur.

  • Er is binnen ruimte voor de warmtepomp met voorraadvat (denk aan een koelkast; 60 x 60 cm, 180 cm hoog).

  • Er is buiten ruimte voor de buitenunit (lijkt op de buitenunit van een airco), of er is ruimte in de tuin voor een bodembron.


Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Een warmtepomp maakt van warmte uit de lucht, bodem of het grondwater een bruikbare temperatuur. Een warmtepomp doet dit ontzettend efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte.

Soms hebben mensen vragen over de warmtepomp omdat deze wel stroom gebruikt. Het stroomgebruik neemt bij een warmtepomp dan ook toe. Daar staat tegenover dat je geen (of bij een hybride warmtepomp: de helft minder) gas gebruikt. Al met al gaat jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water fors omlaag, ook al is in Nederland de stroom nog lang niet 100% duurzaam. Vergeleken met een hr-ketel op gas is jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water aanzienlijk lager:

  • Met een hybride warmtepomp zo’n 25% lager.

  • Met een volledige warmtepomp met de buitenlucht als bron zo’n 35% lager.

  • Met een volledige warmtepomp met bodembron zo’n 50% lager.

Als in de toekomst alle stroom duurzaam is, gaat de CO2-uitstoot van volledige warmtepompen zelfs naar nul. Daarbij is in het klimaatakkoord opgenomen dat de belasting over gas toe zal nemen komende jaren.


Geluid: waar zet je de buitenunit neer?

Een warmtepomp kan soms geluid maken. Een hybride warmtepomp en een volledige warmtepomp op buitenlucht hebben een buitenunit, die lijkt op een airco. De ventilator van deze buitenunit maakt geluid wanneer de warmtepomp draait. Bij een hybride warmtepomp is dat vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar. Hoogstwaarschijnlijk heb je dan je ramen dicht en hoor je geluiden van buiten dus minder. Maar een volledige warmtepomp kan ook 's nachts aangaan en werkt ook in de zomer voor warm water. Daarom is het belangrijk dat je de buitenunit op een plek zet waar jij en de buren er weinig last van hebben. Ook goed om te weten: er zijn geluiddempende kasten te koop.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van een warmtepomp voor jouw woning? Ontdek wat een warmtepomp jou oplevert! Doe de woningcheck en ontvang vrijblijvend advies op maat.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... in 2019 ongeveer 300.000 huizen in Nederland al een warmtepomp hebben?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen